Балсам “Промед”

boxnglass-new1

В неговия състав влизат:

 • пчелен мед
  • прополис
  • кедрово масло
  • масло на облепиха
  • пчелен восък.
  • МАСЛО ОТ РЕПЕЙ 

 

 

Балсам “Промед” е 100-процентов натурален продукт и за 8 години стана легенда, помагайки на хиляди хора. Балсамът е роден от самата природа. В него са съединени силата на планината Урал и кръвта на река Перм Велика. Всяка тревичка, всяко коренче, всеки компонент – е “златен корен” от нашата земя.

 

Цялата уникалност на Балсама състои в това, че всеки от компонентите му е многофункционален сам по себе си. Под това се разбира универсалността на лечебните им свойства. Когато те са събрани в единен балсам, те дават засилен ефект и по-мощно въздействат за възстановяването на нашия организъм и благотворно влияят на имунитета ни.


Honey-Bee-Delicious-WallpaperМЕД – пчелен продукт, който съдържа в себе си 70 различни вещества: глюкоза, фруктоза и витамини – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (пантотенова киселина), В (фолиева киселина), В6 (пиридоксин), Н (биотин), К (фоллохинон), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), провитамин А (каротин) и др. Въглехидратите на меда са необходими за умствената дейност и физическа работоспособност. От минералните вещества в състава на меда влизат: соли на калций, магнезий, натрий, желязо, сяра, йод, хлор, фосфор и радий. Медът съдържа и цял ред микроелементи: манган, силиций, алуминий, бор, хром, мед, барий, никел, калай, олово, цинк, осмий и др. Микроелементите имат изключително важна роля за нормалната дейност на много системи в организма. Медта, например, е необходима за нормално кръвообразуване, а при нейният недостиг в храната интензивно се развива анемия. А за нормалната работа на щитовидната жлеза е необходим йод. По състава на микроелементите медът напомня човешката плазма!
Също в състава на меда влизат най-важните за човека ферменти: диастаза, амилаза, каталаза, фосфатаза и органични киселини: ябълкова, винена, лимонена, млечна и оксалова. Това в значителна степен подобрява работата на стомашно-чревния тракт, способства на усвояването на храната и подобрява обмяната на веществата. Също така пчелния мед съдържа: ацетилхолин, анти-бактериални и противогъбични, хормонални и анти-диабетични вещества. Медът съдържа също биогенни стимулатори (вещества, които увеличават съпротивата на организма към болести, натоварвания, стрес, промяна на времето). Фитонцидите, които също се съдържат в меда, оказват противогъбично, противомикробно и противогнилостно действие.

 

honey_from_bee_nest-wideПрополис – това е пчелен клей. Микроелементния състав на прополиса съдържа манган и цинк, ванадий и титан, средни количества на барий, малки количества на мед, никел, олово, присъства и кобалт, т.е. екстрактът от прополис съдържа практически всички биологично важни елементи, необходими за нормалното развитие на живия организъм. В екстракта на прополиса в малки количества са намерени витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (пантотенова киселина), А (ретинол), Е (токоферол) и РР (никотонова киселина), а също така белтъци, амиди, амини и аминокиселини.

 

Спектърът за употреба на прополиса в медицината е огромен:

 • обезболяващо (по-силен от новокаина  5,2 пъти)
 • противовъзбуждащо
 • противомикробно (унищожително за стафилококи и стрептококи)
 • тонизира организма, повишава имунитета (подсилва изработката на антитела)
 • укрепва емайла на зъбите
 • способства за зарастване на язва на стомаха и на дванадесетопръстника
 • обезболява и омекотява мазоли и израстъци

 

Прополисът оказва пагубно действие на някои видове патогенни гъбички от рода на Кандида, на плесен и спиртна мая, а също така и на възбудители на туберкулозата при човека. В по-големи концентрации задържа ръста на някои грам-отрицателни бактерии, възбудители на паратифа, токсични инфекции, упорити инфекции на рани, които трудно реагират на действието на антибиотиците. За разлика от последните, прополисът не предизвиква устойчивост на микроорганизмите към себе си, не влияе на състава на микрофлората в червата и при продължително прилагане перорално не довежда към дисбактериоза.

 

0_8fcff_cbb305c0_L КЕДРОВО МАСЛО. Маслото  от орехи и иглички на кедъра е извор на витамини: Е, В1, F, C, A, белтъци, отнасящи се към албумина, глобулина, глютеина и проламина. В тях се съдържат също така и мед, молибден, магнезий, никел, манган, натрий, силиций, йод, сребро, кобалт, калий, бор, фосфор, цинк, калций, желязо, барий, титан, ванадий, иодиди, въглехидрати, в това число: глюкоза, фруктоза, захароза, нишесте,
декстрини, пентозани, целулоза.Игличките съдържат ефирни масла, флавоноиди, фитонциди, оксалова киселина, смоли и дъбилни вещества. Кедровото масло е средство, което пречиства кръвта. То благотворно влияе за умственото и физическо развитие на децата в периода на смяна на млечните зъби. Повишава защитните сили на организма, укрепва имунната система. Много е полезно на хората, които са прекарали тежко заболяване.

 

oblepiha

ОБЛЕПИХОВО МАСЛО. Облепиховото масло, което наричат „меко злато“, е един от най-богатите източници на природни витамини, по съдържание на витамин А и Е то превъзхожда всички известни плодове и зеленчуци. Маслото от облепиха има регенериращо свойство, ускорява епителизацията, стимулира ръста на гранулация при п

овредена кожа и слизестата ципа, оказва антибактериалнo действие по отношение на стафилококовите бактерии, причинителите на коремен тиф, дизентерия, салмонелоза. Активизира вътрешно секретната дейност на храносмилателната система, положително влияе на липидния обмен в черния дроб, съдържа уникален набор от витамини и биологично активни вещества за профилактика на атеросклерозата. Повишава устойчивостта към инфекции, оказва общо биостимулиращо влияние на организма. Маслото от облепиха се препоръчва в качеството си на спомагетелно средство в комплексното лечение при язва на жлъчката и дванадесетопръстника, гастрити, колити и ендероколити, при ниска киселинност на стомашния сок, хипокинезия на стомаха и червата и при атоничен запек. Използва се също в комплексното лечение на болните от хроничен хепатит.

 

МАСЛО ОТ ТИКВЕНО СЕМЕ: Маслото от тиквено семе съдържа голямо количество биологично активни вещества: каратиноиди, токофероли (не по-малко от 30 процента), фосфолипиди, витамини В1, В2, С, Р, флавоноиди, ненаситени и полиненаситени мастни киселини: линолеева, олеинова, линоленова, палметинова, стеаринова. Маслото има изискан вкус и тънък аромат. Маслото от тиквено семе се използва   не само в качеството му на добавка към храните, но и с лечебна цел.
Маслото от тиквено семе е препоръчително за приложение при:

 • нормализация обмена на веществата
 • при атеросклероза и исхемична болест на сърцето
 • при заболявания на пикочния мехур и аденома на простатната жлеза, оказва андрогенно и противовъзпалително действие, премахва болката в простатата и облекчава уринирането
 • понижаване на риска от развитие на хронични възпалителни заболявания
 • при заболявания, съпровождащи се от нарушаване на липидния обмен (затлъстяване, псориазис, херпес, дерматит, екзема)
 • при хронични дифузни заболявания на черния дроб (хепатит, цироза, мастна дистрофия на черния дроб, алкохолния хепатит, алкохолно поражение на черния дроб)
 • при холецистохолангит, дискензия на жлъчноизвеждащите пътища, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстното черво
 • при лекуването на остър и хроничен гастрит, киселини
 • при извеждането на токсичните вещества от организма
 • при поддържане  еластичността на артериите и кожата

 

ПЧЕЛЕН ВОСЪК. Съдържа сложни етери на маслените киселини, свободните киселини (церотинова, неоцеротинова, мелисинова, монтанинова), твърди въглехидрати (пентокозан, гептакозан, гентриаконтан), минерални вещества и витамин А. Много мехлеми и кремове в аптеките се изготвят на основата на пчелния восък. Той влиза в състава на хранителните, почистващите, избелващите кремове, маски за лица, в състава на много козметични препарати и изпълнява ролята на отлично сгъстяваща основа за кремове, червила и др. Пчелния восък съдържа повече от 300 компонента. Пчелите го извличат от меда и за получаването на един килограм восък пчелите преработват около 3 килограма мед.

 

Балсамът „Промед”,  събрал в себе си всички тези „кюлчета здраве”, притежава такива качества като: противовъзпалително, болкоуспокояващо, температуропонижаващо, ранозаздравяващо, кръвоспиращо, противоонкологично, противопаразитно, противоанемично, противогъбично средство.

Използва се при:

 • всички простудни заболявания, грип, ангина, синузит, възпаление на средното ухо, белодробни и инфекциозни заболявания
 • заболявания на стомашно-чревния тракт, черения дроб, бъбреците, подстомашната жлеза (панкреатичната жлеза), помага за справяне с дисбактериозата
 • заболявания на сърдечно-съдовата система
 • анемии
 • гъбични заболявания на кожата, херпеси, псориазис, невродерматит, екземи, дерматит, рани от дълго лежане, хемороиди, „цепнатини” на правото черво
 • остеохондроза, радикулити, лумбаго, тромбофлебити, артрозоартрити
 • трофически язви, стоматити, цистити, шипове, спомага  заздравяването при изгаряния, рани, ухапвания от насекоми, следоперационни шевове, а също подпомага за бързото срастване на костите, при понижаване на нивото на холестерола в кръвта
 • алкохолно натравяне
 • спомага работата на мозъка, повишаването и съхраняването на паметта, на нормалната работа на репродуктивната система (мъжката потентност, детераждане при жените)

 

МАСЛО ОТ РЕПЕЙ

Репеят съдържа инулин, протеини, полизахариди, органични киселини, горчиви, слузни, смолисти и дъбилни вещества, фитостерин, танини, мазнини, гликозиди, соли на калций и магнезий, флавоноиди, сапонини, голямо количество желязо, витамин С. Семената на репей съдържат основни мастни киселини, витамини А и В2. Коренът съдържа химикали, наречени полиацетилени, които имат противовъзпалителни и антигъбични свойства.

В традиционната медицина репеят е рекордьор в научните публикации във Великобритания, като той е една от малкото билки, внесени в официалната фармакопея на страната. Активните вещества, които се съдържат в неговите корени се приемат като едни от най-добрите вещества за пречистване на кръвта, като диуретично средство, като стимулант на жлъчката и потните жлези. Използва се при подагра, стимулира дейността на черния дроб, помага при бъбречни заболявания, ревматизъм и венерически заболявания. Отварите и екстрактите от репей имат външна и вътрешна употреба при проблеми с кожата, особено при пърхут и псориазис.

repei

Най-общо репеят стимулира обмяната на веществата; има диуретично и потогонно действие; регулира кръвното налягане и захарта; унищожава токсините в кръвта; помага при хемороиди, акне, косопад, подути лимфни възли, разширени вени, чернодробни заболявания; стимулира секрецията на жлъчка; премахва пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур; използва се при лечение на дерматити, екземи, себорея; помага при чернодробни заболявания. Смята се, че репеят има противотурморно действие при чернодробни заболявания.Листата от репей са особено ефективни за стомашни проблеми и лошо храносмилане, освен това стимулират апетита. Коренът се използва и като зеленчук в Япония, но същевременно се смята за най-важната част от билката. Използва се като средство за изчистване, за отделяне на отровите от организма, при кожни проблеми, артритни болки. В Китай семената от репей се използват за лечение на плеврит и настинка, която протича със суха кашлица и възпалено гърло. В Индия и Русия билката е популярно средство за лечение на рак.

 

Принцип на употреба:

 

При всички здравословни проблеми балсамът се приема вътрешно и допълнително се третира външно пострадалата зона.

 

 Противопоказания:

 • Алергична реакция към компонентите, влизащи в състава на балсама.
 • Бременност
 • Период на кърмене
 • Деца до 14 години (без предварителна консултация с лекар)

 

 

      При проблеми с:              НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Сърдечно-съдова система Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин.) преди ядене
Стомашно-чревен тракт Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене
Захарен диабет Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене
Кръвно налягане: хипертония, хипотония Приема се по 1 ч.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене
Дихателни органи Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася в областта на гръдния кош 1 път на ден преди лягане, върху чисто тяло, без областта на сърцето.
Възпаления на женските полови органи Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се прилага вагинално чрез тампон 1 път на денонощие за 6-8 часа.
Възпаления на мъжките полови органи: простатит, аденома на простатната жлеза, хемороиди и др. Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително 1-2 пъти на ден се правят намазвания на правото черво след ходене по голяма нужда.
Ангина, фарингит, ларингит, ринит, кръвотечение от носа, синузит Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася 1 път в денонощието в областта на гърлото, носа, слагайки памучни тампони в носа и ушите.
Глаукома, конюктивит, неврит на зрителния нерв Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася за 40 минути върху чисто лице (на челото и веждите). След това се измива с топла вода.
Опорно-двигателен апарат: артрит, артроза, остеохондроза, подагра, коксартроза, полиартрит и др. Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася с разтриващи движения 1 път за през нощта на чисто тяло, или във вид на компрес върху болното място.
Варикозно разширение на вените, тромбофлебит, атеросклероза на кръвоносните съдове на долните крайници, херния Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася на тънък слой без втриване 1 път в денонощие на чисто тяло за през нощта.
Мастопатия (мастит) Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася на втвърдените участъци без втриване.
Щитовидна жлеза Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася на чисто тяло в областта на щитовидната жлеза 1 път в денонощието.
Дерматит, псориазис,екзема, гъбични заболявания Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене. Допълнително се нанася върху чисто тяло 1 път в денонощие на  поразените участъци.
Онкологични заболявания Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене.
Обмяна на веществата (отслабване) Приема се по 1 к.л. (3-5 гр.) вътрешно 2-3 пъти на ден (20-30 мин) преди ядене.
Имунна система Като имоностимулатор се приема по 1 к.л.(3-5 гр.) вътрешно 2 пъти на ден (20-30 мин) преди  ядене.

 

Дозиране:

 • При външно приложение – 1 път на ден
 • За профилактика – 2 пъти на ден
 • За хронични заболявания – 3 пъти на ден

к.л. – кафена лъжичка

 

 

Най-добър до:  9 месеца от датата на производство

 

Не е лекарствен продукт.